tiistai 24. helmikuuta 2015

MITÄ SYÖDÄ?

”Mitä sitten voi muka syödä jos pastaa ja leipää ei saa syödä?”

Usein kuultu tuohduspäissään esitetty kysymys. Hyvin usein tavanomaista länsimaalaista ruokavaliota noudattavat ihmiset luulevat, että paleoruokavaliota noudattavat syövät todella tylsästi ja yksipuolisesti. Näin ei suinkaan ole, vaan paleoottisessa ruokavaliossa on huikean paljon valinnanvaraa raaka-aineiden suhteen.


Keskeinen ajatus paleoottisessa ruokavaliossa on suosia mahdollisimman ravintorikkaita ja puhtaita raaka-aineita, sekä välttää pitkälle jalostettuja, teollisesti prosessoituja ja epäluonnonmukaisissa olosuhteissa tuotettuja ruokia. 

Tässä on hieman listausta siitä mitä oma ruokavalioni sisältää ja mitä vältetään kuin ruttoa.

Liha:

Punainen liha, linnut, riista, kana, kala ja merenelävät, sisäelimet ja kananmuna.

Rasvat ja öljyt:

Voi ja ghee, eli kirkastettu voi, kookosöljy, oliiviöljy, pähkinäöljyt (ei maapähkinä), siemenöljyt, kuten kurpitsa ja seesaminsiemen, avokadoöljy, hamppuöljy ja tryffeliöljy.

Kasvikset, juurekset, kaalit, sipulit ja mausteet:

Salaatti, tomaatti, kurkku, paprika, vesikrassi, kesäkurpitsa, fenkoli, munakoiso, varsiselleri, latva-artisokka, sikurit, rucola, voikukka, porkkana, lanttu, palsternakka, lanttu, nauris, piparjuuri, mustajuuri, maa-artisokka, juuripersilja, punajuuri, lehtikaali, parsakaali, kukkakaali, valkokaali, kiinankaali, ruusukaali, punakaali, kyssäkaali, kurttukaali, kyssäkaali, savojinkaali, suippokaali, keltasipuli, punasipuli, valkosipuli, salottisipuli, kevätsipuli, ruohosipuli, kurkuma, inkivääri, curry, chili, cayennepippuri, pippuri, kaneli, sahrami, yrtit.

Marjat:

Mustikka, vadelma, puolukka, karpalo, aronia, tyrni, mustaherukka, punaherukka, karviainen, lakka, kaarnikka, mansikka, metsämansikka, goji, acai.

Pähkinät ja siemenet:

Cashewpähkinä, saksanpähkinä, hasselpähkinä, parapähkinä, pekaanipähkinä, macadamianpähkinä, pistaasipähkinä, manteli, kurpitsansiemen, pellavansiemen, hampunsiemen, seesaminsiemen, pinjansiemen, unikonsiemen, chiansiemen.

Suolat:


Raffinoimaton, eli puhdistamaton merisuola, kalaharin suola, ruususuola, himalajansuola.

Makeutus:

Hunaja, kookossokeri, intiaanisokeri, luonnonmukainen stevia

Muuta:

Bataatti (pienissä määrin), hedelmät (pienissä määrin), avokado, sienet, kahvi, tee, raakasuklaa, raakakaakao/kaakaonibsit, kookos ja useimmat superfoodit.

Ruttolista:

Viljat (vehnä, ohra, kaura, ruis, tattari, hirssi, quinoa)
Palkokasvit (soija, herneet, pavut, maapähkinä, lupiini)
Maitotuotteet
Einesruoat ja teolliset lihajalosteet
Energiajuomat, limonadit, makeiset
Margariini ja rypsiöjly
Maissi
Valkaistu sokeri ja keinotekoiset makeuttajat
Lisäaineet

Todennäköisesti listasta on unohtunut sitä sun tätä, mutta lisäillään niitä sitä mukaa kun mieleen tulee.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti